Massvis är på gång inom Make IT Fair

Igår hade Make IT Fair halvårsmöte. Swedwatch, Fair Trade Center, Svenska kyrkan, Svenska kyrkans unga, Röda korsets ungdomsförbund, Rättvis handel-butikerna och Rättvis elektronik var representerade. 🙂 Väldigt mycket är igång inom Make IT Fair, både i Sverige och i hela Europa, och istället för att uppfinna hjulet på nytt bör vi förstås samarbeta med dem så mycket som möjligt.

Det är väldigt mycket som de har på gång:

  • 8 juni släpps en ny kampanj som pågår till den 15 oktober. Kort kommer distribueras som man kan skicka till sin mobiloperatör och kräva att de kräver att deras leverantörer producerar bra mobiler. Man ska även kunna skicke korten över nätet.
  • Under sommaren kommer Svenska kyrkans unga vara på festivalerna Peace and Love, Urkult, Frizon, Jesus Rock och Rock for Moc och informera om Make IT Fair.
  • I september kommer en rapport från Make IT Fair som Swedwatch pysslar med just nu, vilken behandlar lösningar på problematiken med konfliktmineraler. Bland annat utvärderas om den amerikanska lagen Conflict Minerals Trade Act, som vi har lobbat en del för på den här sidan, kommer göra mer nytta än skada och slå ut även bra gruvdrift i Kongo. Olika organisationer driver igenom olika certifieringar för bra mineraler, och rapporten ska ganska kortfattat försöka nysta ut hur de ser ut och om de är effektiva.
  • Ungefär samtidigt släpps en rapport från Danwatch om elektronikavfall, dvs. hur ärdiganvänd elektronik många gånger exporteras till fattiga länder för att man ska utvinna elektronikens värdefulla metaller utan att behöva betala så mycket för säkerhet och skyddsutrustning, vilket är väldigt farligt för de fattiga arbetarnas hälsa.
  • I oktober beräknas ytterligare en rapport komma som handlar om bristen på inflytande av lokalbefolkningen när gruvor som producerar elektronikmineraler sätts upp.
  • Den 15-17 oktober anordnas Youth Round Table i Berlin som är Make IT Fair europeiska sammankomst för ungdomar.
  • Och i vår nästa år kommer en rapport som uppmärksammar produktionen av digitalkameror.

Jag fick även med mig en hel del material, inte minst dessa snygga klistermärken att sätta på mobilen eller datorn:

Sammanfattningsvis: ett mycket trevligt möte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s