Konfliktmineraler uppmärksammas av rödgröna

Bild: Opendemocray, http://www.flickr.com/photos/opendemocracy/I tisdags publicerade DN en debattartikel av Margot Wallström, före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och nuvarande representant i FN för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Eftersom 30 000 kvinnor uppskattas bli våldtagna om året i provinserna Nord- och Syd-Kivu i DR Kongo där kriget härjar sen ett decennium tillbaka är det inte konstigt att hon uppmärksammar konflikten där.

Det är underbart att tystnaden på detta sätt bryts. Kvinnornas situation i DR Kongo omtalas då och då i medierna, det som ofta saknas är förtydligandet av att elektronikindustrin är en stor försörjare av kriget. I sin debattartikel informerar Wallström om vilka åtgärder mot konfliktmineraler som gjorts i USA. I Obamas färska finansreformlag innebär sektion 1502 att varje börsnoterat företag (inte bara elektonikföretag) måste deklarera årligen om de använt mineraler från Kongo eller ett angränsande land. Rapporterna ska granskas av en oberoende revisionsbyrå. Hillary Clinton ska tillsammans med chefen för USA:s motsvarighet till Sida lägga upp en strategi för kongressen om sambanden mellan mineraler och konflikt i DR Kongo och angränsande länder. Clinton ska också presentera en konfliktmineralskarta för kongressen som visar tydligt var DR Kongos mineralfyndigheter, handelsvägar samt områden som kontrolleras av beväpnade grupper finns. Det är fantastiskt att USA lägger manken till och gör allt detta, och Wallström avslutar sin debattartikel med att uppmana Sverige och EU att lagstifta mot konfliktmineraler.

Kort därefter, närmare bestämt igår, publicerar samma tidning en debattartikel av de rödgröna ledarna Sahlin, Ohly, Wetterstrand och Eriksson där de tydliggör att de kommer mycket riktigt lagstifta mot konfliktmineraler om de vinner valet. De skriver:

Den nya amerikanska lagstiftningen på detta område fungerar som en inspirationskälla. Varje företag som hanterar mineraler ska regelbundet deklarera om konfliktmaterial som har sitt ursprung i Kongo eller ett angränsande land har använts i deras produkter. Lagen ställer krav på företag att säkerställa var mineraler som guld, tenn, volfram och coltan har sitt ursprung.

En lagstiftning löser dock inte alla problem. Företagens ansvarstagande och uppförande är speciellt viktigt när de bedriver verksamhet i fattiga och odemokratiska länder. Där måste företag och politiska ledare visa särskild försiktighet.

Det som är bra är som sagt att frågan kommer upp på tapeten, det är bättre sent än aldrig att vi slutar finansiera det största kriget sen andra världskriget, vilket vi sysslat med de senaste tio åren. Det är jättebra att det finns politiker som vill ta initiativ för att stoppa detta. Hur lagen de rödgröna vill ta fram kommer se ut rent konkret vet vi inte än, och en debatt om hur den ska utformas är nödvändig. Det finns kritiker av den amerikanska lagen som menar att det kommer slå ut hela DR Kongos mineralproduktion, då få mineraler undviker kontakt med beväpnade grupper på något sätt. I vilket fall är det bättre att vi har en sådan debatt än att ingen överhuvudtaget känner till att deras elektronik finansierar ett krig.

Det som är dåligt märker man när man läser kommentarerna till båda debattartiklarna. Givetvis den av de rödgröna partiledarna men även Wallströms uppfattas som valfläsk av en del, inte minst då den förra avslutas mot en känga mot den borgerliga regeringen och då särskilt Carl Bildt som satt i Lundin Oils styrelse när företaget påstås ha förvärrat konflikten i Sudan. Detta gör att många högerdebattörer opponerar sig mot den lag de rödgröna propagerar för i debattartiklarna, sorgligt nog med många lögner och missförstånd som argument. Men stoppandet av konfliktmineralerna får inte förvandlas till en valfråga. Det är något alla måste enas om. Vi får hoppas att alliansledarna snart går ut med att även de tänker åtgärda handeln med konfliktmineraler. Om de inte gör det har vi problem. Allvarliga problem.

Annonser

4 Replies to “Konfliktmineraler uppmärksammas av rödgröna”

    1. Sluta sjung och förvränga sanningan. det är ni västvärlden som skapar krig i kongo för att komma åt våra naturtillgångar. Var är FN, UNIF, när allt detta händer? Grejen är det att vi kongo folket vet idag sanningen om er. Det är eu och usa som har skickat ”Kabila” Kanambe För att han ska mörda kongofolket och plundra kongo. Kongofolket har genom valet visat att de inte vill har den sittande president men fn, unif och ue försöker göra allt för att den där mördare ska vara kvart vid makten så att ni kan fortssätta plundra vårt land. Ni får det vara slut. När kongo blir fri från ockupationen kommer ni alla som har en inblandling i kongo att ställas inför rätta av kongofolket.!!! Ni har kongos blod i era händer och detta lär förfölja er!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s