Vad alliansen vill gällande konfliktmineraler

Mineraler som används i elektronik och bidrar till kriget i östra DR Kongo har äntligen kommit upp på agendan på allvar efter Margot Wallströms samt de rödgröna partiledarnas debattartiklar. Sveriges Radios valbevakning frågade i samband med detta statsminister Fredrik Reinfeldt och handelsminister Ewa Björling vad Alliansen ville göra för att stoppa handeln med konfliktmineraler. De vill jobba för att EU ska skaffa en lagstiftning mot det, men är till skillnad från de rödgröna skeptiska till att en svensk lag skulle fungera:

Regeringen har just nu ingen avsikt att jobba för en lagstiftning som kräver att företag redovisar varifrån de mineraler de använder kommer.

– Jag tycker verkligen att lagstiftning ska ge konsekvens och inte bara bygga på opinionsbildande tankar. Och där har inte jag åtminstånde underlag för att vara säker på att svensk lagstiftning isolerat skulle fungera utan det bästa vore isåfall om man förde fram detta och fick fram ett EU-gemensamt beslut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Du ser ingen möjlighet att lägga ett sådant förslag nu?

– Inte som är färdigutvecklat, säger Fredrik Reinfeldt.

[…]

Handelsminister Ewa Björling säger att de håller med om att frågan är viktig, och att det inom EU har arbetats med frågan under flera års tid.

Men innan det blir aktuellt med en ny lag vill regeringen avvakta den utvärdering som kommer nästa år om de regler som finns i dag. Och hon ser helt att det blir en gemensam lagstiftning inom hela EU.

– Det finns flera olika verktyg för att göra detta, och jag har inte svar på i dag om en ny svensk lagstiftning är det mest effektiva, och jag tror att det allra mest effektiva är om vi kan jobba tillsammans på olika sätt, säger handelsminister Ewa Björling.

Så blev det som jag befarade – en svensk lag mot konfliktmineraler verkar bli en valfråga. Det finns röster inom alliansen som också kräver en svensk lag, och om riktigt många pushar på kanske regeringen ändrar sig. Visst är en lag inom EU effektivare, och det ska vi sträva emot, och visst bör man inte göra något förhastat utan låta lagen vara genomtänkt och effektivt, men jag kan omöjligt se hur ett tillåtande av svenska företag att finansiera den mest brutala humanitära krisen i modern tid skulle vara något bra. Sverige är ett litet land, men det lilla svenska företag gör nere i DR Kongo leder till lidande och död för många.

Annonser

One Reply to “Vad alliansen vill gällande konfliktmineraler”

  1. Japp, tack för detta inlägg! Självklart ska vi driva på att EU lagstiftar men det är ingen ursäkt för att inte Sverige gör det! Vi måste som land vara tydliga och modiga vad gäller mänskliga rättigheter. Jag är glad att Margot Wallström fick denna post så att frågan lyfts till nya nivåer och hoppas innerligt att det är ett blocköverskridande gemensamt ställningstagande att ta ansvar för vår framfart i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s