Brytningen av mineraler i östra Kongo stoppas!

Jag såg i gårdagens UNT en revolutionerande nyhet som jag konstigt nog inte lyckats hitta någon annanstans: Demokratiska Republiken Kongos president Joseph Kabila har beslutat att stoppa gruvdriften i de tre provinser där brytningen av konfliktmineraler är som värst: Nord-Kivu, Syd-Kivu och Maniema. På så sätt vill man en gång för alla få stopp på den vansinniga handeln som finansierar beväpnade grupper kända för sina våldtäktsraider med ca 180 miljoner dollar per år.

Här händer det saker! Men vad kommer detta få för konsekvenser? Hur kommer de europeiska elektronikföretagen, som olikt de amerikanska fortfarande kan köpa dessa blodsmineraler för att tjäna klirr i kassan, reagera? Vad kommer hända med de tusentals gruvarbetare som lär bli arbetslösa (visserligen ett från ett inte särskilt roligt arbete, men utan initiativ för att ge dessa nya jobb kan följderna bli förvärrad fattigdom)? Och har staten ens resurser att driva igenom lagen? UNT-artikeln skriver:

Experter satte snabbt efter Kabilas utspel frågetecken för om regeringen borta i Kinshasa, flera hundra mil från gruvorna, har några större möjligheter att genomdriva ett mineralstopp. Och presidenten konstaterade själv att korruptionen kring mineralmiljarderna sträcker sig djupt in i Kongos civila och militära myndigheter.

Jag kan tyvärr inte hitta artikeln på nätet, en lite annorlunda text som verkar vara ett utkast till den färdiga artikeln i papperstidningen finns här. Förhoppningsvis lär mer info om effekterna av detta komma snart. Rättvis elektronik håller er uppdaterade!

Annonser

5 Replies to “Brytningen av mineraler i östra Kongo stoppas!”

 1. Wow, det är ändå stort att Kabila uppmärksammar problemet på det här sättet. Fortfarande har jag svårt att tro att problemet blir avhjälpt om inte elektronikföretagen tar tag i detta och för det behövs folkstorm. 🙂

 2. Det är bra att han öppet ställer sig på den sidan!

  Undrar hur stor kontroll han har? Min gissning är att om man har en gruva i östra kongo, så betalar man både mutor till Kinshasa för att de ska titta åt andra hållet och pengar för beskydd till Rwanda eller någon lokal väpnad grupp (Mai-Mai, Banyamulenge, något gäng desertörer..) för att klara transporterna till mer politiskt rumsrena trakter.

  Det kan vara ett tecken på att Kabila tappat i inflytande i öst, och exportstoppet (vilket han inte har någon möjlighet att genomföra rent praktiskt) blir ett sätt att söka stöd utomlands.

 3. Jeune Afrique (en bra franskt nyhetsmagasin) har gett det en kort artikel
  http://www.jeuneafrique.com/Article/DEPAFP20100911082822/mines-joseph-kabila-fdlr-suspensionkabila-suspend-l-exploitation-miniere-dans-l-ex-kivu.html

  och BBC News också
  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-11269360

  verkar som att Kabila tänker skicka in mer kongolesisk trupp (eftersom de som redan är där inte är speciellt lojala..)
  Ja, om kongolesiska armén och FN-styrkan samarbetar så kan det kanske bli riktigt bra det här! 🙂
  (eller bra och bra, blodigt blir det, men bättre än det brukar i östra Kongo)

 4. Du har nog rätt Jonathan. Vi behöver puckla på företagen för verklig förändring. Men det är bra att myndigheterna i Kongo bryr sig. Att de löser frågan är dock osannolikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s