Goda nyheter med en nypa salt

Det händer saker på konfliktmineralsidan 11 afrikanska stater har enligt AFP antagit lagstiftning angående utvinningen av konfliktmineral. Det här är naturligtvis jättegoda nyheter. Samtidigt saknar bland annat Kongo den centralmakt som antagligen krävs för att inskärpa denna lagstiftning, de gör vad de kan för att kunna minska den illegala utvinningen. Troligen också med tanken att de ofta svaga regeringarna går miste om intäkter om all export av mineral sker svart.

För vår del tror jag att vikten av att sätta press på företag bara ökar. Det krävs inte mycket, att skicka ett brev eller mail till mobil-leverantörer och fråga hur de håller koll på sina leverantörer tar inte lång tid och gör stor skillnad. Det är ovanligt att folk hör av sig till företag. Tre mail under en vecka är ofta liktydigt med folkstorm och ett starkt tecken på att något bubblar under ytan. Vi har stor makt som konsumenter, företagen är beroende av oss, och det vore slöseri att inte använda den makten.

Det enda sättet att varaktigt minska orättvis utvinning av konfliktmineral inom det internationella systemet är att se till att efterfrågan minskar så att mineraler som utvinns i krigshärdar inte är liktydiga med snabba pengar. Där kan vi som konsumenter göra mycket genom att pressa företagen.

Under helgen höll jag min första rättvis el workshop. Det var hemskt lärorikt och jag känner mig peppad att jobba mer med föreläsningarna. Jag knöt också ett par nya kontakter och stötte på den intressanta sidan unfairtrade.nu, en sida som arbetar för orättvisemärkning av orättvisa produkter, där kan man också beställa snygga stickers och lära sig hur man kan hjälpa till med unfairtrade märkning.

Annonser
KategorierOkategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s