Workshop 17 nov: Hur ska vi förbättra elektronikindustrin?

Fair Trade Center kommer anordna en workshop 17 november mellan kl 18 och 19 i deras lokaler på Magnus Ladulåsgatan 24 i Stockholm.Om du är intresserad, anmäl dig till joel@fairtradecenter.se senast 15 november (det är begränsat antal platser).

Så här beskriver Fair Trade Center evenemanget:

Elektronikindustrin är omgärdad av en rad problem. Från gruvorna där olika metaller som används i produkterna utvinns och fabrikerna där de tillverkas till de enorma sopberg av elektronik som växer varje dag. Men elektronikindustrin har inte utsatts för samma press från omvärlden som till exempel klädindustrin. Detta ska det bli ändring på. Kom och lär dig mer om problemen i klädindustrin och hjälp oss att spåna idéer för hur vi… får elektronikindustrin att förbättra sig.

Dator, mobiler och annan elektronik är ständigt närvarande i vår vardag. 2010 beräknas att vi, enbart i Sverige, kommer att köpa 3,9 miljoner mobiltelefoner. Det är produkter som vi ofta byter ut vilket resulterar i 50 miljoner ton elektronikavfall varav endast 10 % återvinns. Tillverkningen av dessa produkter kräver en rad olika metaller och mineraler och brytningen av dessa har mycket stora negativa effekter på både människa och miljö. Mobiltelefoner och datorer innehåller mineraler såsom tenn, tungsten, tantalum och guld. Dessa utvinns i Östra Kongo där mineralbrytningen finansierar den pågående väpnade konflikten. Ovanpå detta så sker tillverkningen av dessa produkter under mycket dåliga omständigheter för den som arbetar med dem. Lönerna är ofta mycket låga och arbetspassen mycket långa.

Fair Trade Center bjuder nu in till ett seminarium om problemen i elektronikindustrin och vad du som konsument kan göra för att elektronik ska bli mer hållbar. Vi förklarar problemen, de möjliga lösningarna och tillsammans diskuterar vi vad man kan och borde göra för att öka pressen på elektronikföretag.

Seminariet är en del av den europeiska kampanjen makeITfair vars syfte är att sätta press på IT-industrin att ta ansvar för de problem man orsakar.

Seminariet är gratis och vi bjuder på fika.

Ett svar till “Workshop 17 nov: Hur ska vi förbättra elektronikindustrin?”

  1. Tråkigt att så många spännande saker händer i Stockholm, jag är gärna med och drar i arrangemang om fair trade center är pepp på att göra en Göteborgsutflykt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s