En vändning för Apple

Enligt sidan Raise Hope for Congo byter Apple riktning och inleder nu ett arbete med att ta ökat ansvar för att kartlägga användningen av konfliktmineral. De har redan gjort ett visst arbete med att undersöka en del underleverantörer och ska under 2011 fortsätta göra det. Mer om detta här.

Apple kan väl ses som någon form av industri-ledare, i alla fall i form av nytänkande. Därmed kanske vi kan hoppas på att andra företag hoppar på tåget och följer efter. En viss koppling kan säkert finnas till att Apple uppmärksammats i medierna. Det är väl även tänkbart att bilden av exploatering och cynisk riskkapitalism inte passar deras image som ett ungt hippt elektronikföretag. (Den teorin får stå för mig) I vilket fall får vi hoppas att Apple genomför dessa projekt.

Även om företag som Apple minskar användningen av konfliktmineral (och kanske till och med lyckas genomföra någon form av rättvisemärkning, såsom artikeln från Hope for Congo pratar om) finns det stora problem kvar i produktionen av elektronik. I Al-Jazeera dokumentären ”China’s dirty secrets” vittnar flera människor om hur Apples underleverantörer struntat i arbetarnas hälsa och rättigheter. Problemen gäller knappast bara för Apple utan för alla företag med produktion i Kina vilket detta reportage från den såkallade självmordsfabriken och företaget Foxconn kan illustrera.

Som konsumenter och medborgare i länder som importerar produkter från företag som Apple blir det oerhört viktigt att vi fortsätter yttra krav och sätta press på företag och myndigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s