Fortsatt dåliga arbetsvillkor i iPhone-fabriken

När vi stod ute på stan och bad folk kräva bättre arbetsvillkor hos Apples underleverantörer var det många som undrade varför vi fokuserade på Apple. Är inte de andra elektronikföretagen lika dåliga när det gäller etik och miljö? Många är tyvärr det. Men Apple är ett av de största och mest inflytelserika elektronikföretagen, och har några av de grymmaste underleverantörerna när det gäller arbetsvillkor.

Den Hong Kong-baserade organisationen SACOM kom nyligen ut med en rapport som undersöker arbetsförhållandena i en av dessa underleverantörer, Foxconn. Foxconn uppmärksammades internationellt för ett år sedan när 19 arbetare försökte ta självmord pga. arbetsförhållandena (varav 16 lyckades). När Foxconn fick reda på detta förbättrade man inte villkoren utan tvingade alla arbetare att skriva under ett avtal där de lovade att inte ta självmord. Det var då det, men arbetsförhållandena kanske har förbättras sedan dess? Nej, det har de inte, svarar SACOM.

En annan underleverantör, Wintek, som bland annat producerar pekskärmar till iPhones och iPads, har haft så dåliga skyddsregler och arbetsutrustning att 137 personer förgiftats under arbetstid. Ingen av dem har hittills fått ersättning för sjukhuskostnader och förlorad arbetstid. De har vädjat till Apple direkt men inte fått någon hjälp.

Medan Apples vinst det första kvartalet i år låg på 6 miljarder dollar jobbar många arbetare åtskilliga timmar övertid för en lön de ändå knappt kan leva på. Väldigt få har möjlighet att organisera sig eller klaga på arbetsförhållandena. Läs hela rapporten här: foxconn-and-apple-fail-to-fulfill-promises

Annonser

One Reply to “Fortsatt dåliga arbetsvillkor i iPhone-fabriken”

  1. great put up, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s