Bad Apple

Kinesiska Students and Scholars against Corporate Misbehaviour (SACOM) har producerat en film om produktionen av Apples pekdator iPad hos den uppmärksammade underleverantören Foxconn (som hamnade i blåsväder efter att flera anställda tagit livet av sig på grund av de fruktansvärda arbetsförhållandena).

Filmen behandlar konstruerandet av en ny fabrik i en landsbyggdsprovins i Kina dit Foxconn planerar att flytta sin produktion på extremt kort tid. Anledningen är att lönerna inne i landet är lägre och att man efter självmordsskandalen tvingats höja arbetarnas löner. För att möta västs enorma efterfrågan av pekdatorer bryter Foxconn frekvent mot kinesisk arbetslagstiftning med stora kostnader för arbetarnas hälsa (och antagligen även den omkringliggande miljön). Bland annat dokumenteras i filmen hur det putsmedel som används för att polera iPads baksida orsakar en explosion i en av Foxconns lokaler som dödar flera anställda.

Som konsumenter har vi ett ansvar för att ställa krav på producenterna. Att kräva av Apple och andra företag att de väljer underleverantörer som inte bryter mot arbetslagstiftning och ställa krav på regeringar både på hemmaplan och utomlands att inte samarbeta med företag och regeringar som inte respekterar arbetares hälsa och rätt till skäliga löner och arbetsförhållanden.

Läs mer hos källan till inlägget: Good Electronics

Apple är inte ensamma om att bryta mot arbetslagstiftning utan det gäller teknikföretag generellt. Vi betalar allt mindre för allt häftigare produkter, men det är medellösa människor i länder som Kina som får betala det verkliga priser för produkter som Apples iPad.

2 svar till “Bad Apple”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s