Den värsta konflikten

Vi är idag lite för vana vid att se bilder på hur människor i tredje världen lider, vilket skapar en viss avtrubbning. Att då se Lisa Shannon från Enough-project sakligt redogöra för saker så hemska att vi inte vågar sätta ord på dem kan vara ett uppvaknande.

Jag tror inte att människorna i D.R. Congo utsätter varandra för lidande på grund av sadism, brist på civilisation, centralregeringens avlägsenhet eller laglöshet. Visst skapar allt detta problem och utgör problem människorna i D.R.C. behöver lösa. Men jag kan inte tro att det är det som kan få människor att försöka tvinga andra att begå övergrepp på sina barn under pistolhot.

Förklaringen finns snarare i att starka intressen vill hålla en befolkning i ett tillstånd av chock för att på så sätt kunna fortsätta hålla den i slaveri. Förklaringen finns snarare i den enorma efterfrågan efter sällsynta mineraler i D.R.C. som ger den som för tillfället kontrollerar en mineralfyndighet tillgång till vapen och pengar. Ett starkt incitament att fortsätta hålla priserna nere och folket i schack. Något som kräver ett ständigt ökat våld, det otänkbara, det vi inte kan sätta ord på. För rädsla förlamar, men rädsla förlamar inte för evigt.

Det finns förbud mot import av konflikt-mineral men ändå fortgår övergreppen i D.R.C. Lagar fungerar bara så länge det finns resurser och institutioner som ser till att de efterlevs. Efterfrågan i väst efter nyare och häftigare elektroniska prylar skapar en oerhörd press på producenterna. Detta leder till allt större grymheter. Samtidigt är det vi som skapar den enorma efterfrågan på prylar och i slutändan vi som konsumenter som har makten att säga stopp. För det krävs att vi organiserar oss och ställer krav på elektronik-företagen. Tillsammans kan vi säga stopp.

2 svar till “Den värsta konflikten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s