Låga löner i indiska mobilfabriker

Make IT Fair kom nyligen ut med en rapport om arbetsförhållanden i mobilfabriker i Indien. De skriver:

Nokia och andra mobilföretag utnyttjar kontraktsarbetare och andra osäkra anställningsformer för att hålla nere en redan låg lönenivå i Indien. Det visar en ny rapport från kampanjen makeITfair. Rapporten som är skriven av Finnwatch visar att andelen anställda som är trainees eller kontrakts-arbetare utgör upp till 80 procent av arbetsstyrkan på vissa fabriker.

Majoriteten av Nokias arbetsstyrka i de undersökta fabrikerna i Chennai är anställda under otrygga anställningsformer som gör att de inte får ta del av samma villkor som de fast anställda. Rapporten har undersökt Nokias egen fabrik med över 11 000 anställda samt tre underleverantörer, Flextronics, Foxconn och Salcomp.

– De anställda är trainees i 15 till 18 månader. Efter trainee-perioden utvärderas de i upp till 6 månader innan de kan få en fast anställning, säger Päivi Pöyhönen på Finnwatch.

Andelen kontraktsarbetare varierar från fabrik till fabrik, från 10 procent på Salcomp upp till 60 procent på Flextronics. Kontraktsarbetare har inte samma anställningstrygghet och inte heller samma löneökningar och karriärmöjligheter som de fast anställda. Exempelvis tjänar Nokias trainees och kontraktsarbetare motsvarande 630 till 720 kr per månad, att jämföra med en fast anställd som tjänar 880 till 1600 kr.

Enligt kampanjen Asia Floor Wage skulle en månadslön på 1200 kr behövas för det allra nödvändigaste. Den nivån når bara de allra mest erfarna arbetarna på Nokias och Foxconns fabriker.

– De fast anställda på Nokias fabriker har fått en löneökning genom förhandlingar med facket. Det är utmärkt, men vi är starkt kritiska mot att löneökningen kommer knappt hälften av de anställda till godo, säger Charlie Aronsson, projektledare för kampanjen MakeITfair.

Hela rapporten kan du läsa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: