Rättvis elektronik!

Kräv att dina elektronikprodukter tillverkas på ett schysst sätt

Sorgen efter Jobs och de som mist livet av Apples produktion

Posted by Micael Grenholm på 6 oktober, 2011

Steve Jobs har gått bort, och världen har förlorat en oerhört kreativ visionär och företagare som revolutionerat elektronikindustrin för lång tid framöver. Utan att på något sätt förringa sorgen efter hans bortgång vill jag påminna om att Apple har, genom att tillåta förfärliga arbetsvillkor hos dess underleverantör Foxconn, bidragit till att flera fabriksarbetare tagit självmord på väldigt kort tid. Cancer är förfärligt, självmord likaså.

DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. SVT: 1, 2. SR: 1, 2.

Annonser

5 svar to “Sorgen efter Jobs och de som mist livet av Apples produktion”

 1. Lou Mannheim said

  Tramsigt och okunnigt. Säg det jätteföretag som inte råkat ut för att underleverantörers personal har omkommit i produktionen. Att plocka ihop kretskort är inte precis en farlig verksamhet.

  http://fundamentalanalys.blogspot.com/2011/10/steve-jobs-renassansmannen.html

  • micael said

   Hej Lou! Kritiken mot arbetsvillkoren hos Apples underleverantörer är grundad i flera noggranna rapporter utförda av seriösa NGOs, se fliken ”Rapporter” ovan. Många företag har råkat ut för att personal omkommer, få har råkat ut för att personal tar eller försöker ta sitt liv på grund av arbetsförhållandena. Här är en sammanfattning av hur arbetsvillkoren brukar se ut i en kinesisk elektronikfabrik: https://rattviselektronik.files.wordpress.com/2010/05/unga-tjejer-bakom-din-mobil.pdf

   Steve Jobs revolutionerade verkligen elektronikindustrin och jag vill varken förringa det eller hans tragiska bortgång. Jag vill bara lyfta en fråga som ofta glömts bort.

 2. Sune said

  Frågan är väl om situationen är bättre *totalt* med eller utan iPad-tillverkning. De har trots allt kunnat köpa mat till sina familjer, vilket måste räknas på plus-kontot.

 3. […] indifferenta (ser få som sörjer för de 16 000 barn som dör av hunger varje dag). Få sörjde de som tog självmord pga att deras arbetsförhållanden i Apples fabriker var omänskliga, alla sörjer när VD:n för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: