Sorgen efter Jobs och de som mist livet av Apples produktion

Steve Jobs har gått bort, och världen har förlorat en oerhört kreativ visionär och företagare som revolutionerat elektronikindustrin för lång tid framöver. Utan att på något sätt förringa sorgen efter hans bortgång vill jag påminna om att Apple har, genom att tillåta förfärliga arbetsvillkor hos dess underleverantör Foxconn, bidragit till att flera fabriksarbetare tagit självmord på väldigt kort tid. Cancer är förfärligt, självmord likaså.

DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. SVT: 1, 2. SR: 1, 2.

Annonser

5 Replies to “Sorgen efter Jobs och de som mist livet av Apples produktion”

  1. Hej Lou! Kritiken mot arbetsvillkoren hos Apples underleverantörer är grundad i flera noggranna rapporter utförda av seriösa NGOs, se fliken ”Rapporter” ovan. Många företag har råkat ut för att personal omkommer, få har råkat ut för att personal tar eller försöker ta sitt liv på grund av arbetsförhållandena. Här är en sammanfattning av hur arbetsvillkoren brukar se ut i en kinesisk elektronikfabrik: https://rattviselektronik.files.wordpress.com/2010/05/unga-tjejer-bakom-din-mobil.pdf

   Steve Jobs revolutionerade verkligen elektronikindustrin och jag vill varken förringa det eller hans tragiska bortgång. Jag vill bara lyfta en fråga som ofta glömts bort.

 1. Frågan är väl om situationen är bättre *totalt* med eller utan iPad-tillverkning. De har trots allt kunnat köpa mat till sina familjer, vilket måste räknas på plus-kontot.

  1. Hej Sune! Urbanisering innebär generellt en förbättring i arbetsförhållanden, men det ursäktar inte arbetsvillkor som är långt under den standard vi själva skulle tillåta. Till exempel har människor blivit obotligt sjuka för att de förgiftats när de producerat pekskärmar. Läs gärna rapporten iSlave behond the iPhone så får du mer inblick i hur det ser ut: http://makeitfair.org/the-facts/reports/islave-behind-the-iphone

   MVH Micael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s