Debatt och Newsmillpremiär

Rättvis el och jag som skribent gjorde idag Newsmillpremiär:
http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/31/st-ll-r-ttvisekrav-p-ny-elektronik

I en artikel i DN skriver Anna Kyringer och Jessica Ritzén om hur flera skolor i Sollentuna gör en större satsning för att få in surfplattor i klassrummen. Detta knyter an till en större trend inom skolpolitiken att låta IT-utrustning få en större plats i undervisningen. Skolpolitikern Maria Stockhaus formulerar det i samma artikel med: ”Skolan ska ta klivet in i nutiden i stället för att hålla till i forntiden.” Att använda tekniska hjälpmedel är inget fel i sig så länge det lyfter den pedagogiska kvaliteten i undervisningen och det påpekas i artikeln hur detta kan vara bra ur rättviseskäl genom att barn som inte har tillgång till dator hemma kan få det i skolan.

En fråga går däremot obesvarad i ivern att modernisera inte bara skolan utan också stora delar av annan offentlig verksamhet som är stora uppköpare av IT-utrustning och det är om inköpen verkligen är värda det höga pris som externaliserats till vår tids industriproletariat. IT-utrustingen produceras nämligen under slavliknande förhållanden där varje led i produktionen är oerhört destruktiv.

Råvarorna i mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer kommer bland annat från Kivuprovinsen i Demokratiska Republiken Kongo där just nu den blodigaste konflikten sen andra världskriget pågår. I Kivuprovinsen utvinns sällsynta mineraler, exempelvis guld och coltan, som används i avancerad portabel elektronik. Vapen till konflikten i Kivu finansieras med hjälp av intäkterna från gruvor som kontrolleras av olika rebellgrupper. I konflikten används systematiska våldtäkter som vapen för att kuva befolkningen. De övergrepp som sker i Kongo vittnar om en enorm grymhet där familjemedlemmar under pistolhot tvingas bevittna övergrepp eller försöks tvingas till att begå övergrepp mot familjemedlemmar och mördas när de sedan vägrar.

Produktionsförhållandena i fabriker där mineral sedan blir till komponenter och till sist färdiga produkter är också omänskliga. Det kinesiska företaget Foxconn, som bland annat är underleverantör till Apple, har uppmärksammats på grund av att arbetare drivits till självmord på grund av de fruktansvärda arbetsförhållandena i fabrikerna. Under slavliknande förhållanden tvingas människor arbeta med giftiga kemikalier till svältlöner. Samsung nominerades till att bli årets värsta företag i The Public Eye Awards på grund av 140 fall av cancer, varav 50 lett till döden, som relateras till företagets produktion.

Det sista och lika destruktiva ledet i produktionen är illegal export och återvinnig av elavfall. På det området finns ett EU-direktiv som syftar till att stoppa illegal export av elektronikavfall och som EU:s medlemsstater förbundit sig att följa. Ändå exporteras fortfarande elektronikavfall till undermåliga återvinningsstationer med allvarliga konsekvenser för miljön och människors hälsa.

Bara en viss del av kostnaden för elektronikprodukterna som ska modernisera våra skolor och offentliga institutioner betalas genom våra skattepengar eller av oss som konsumenter. Människor i tredje världen betalar en mycket högre kostnad genom förlusten av sina liv, sin hälsa och sin värdighet. Vi alla betalar ett högt pris för de miljömässiga förlusterna. Vi på Rättvis elektronik är inte teknikfientliga, tekniken ger oss också stora möjligheter till organisering och påverkan. Däremot måste vi fundera över konsekvenserna av våra handlingar och vilket arv vi vill lämna efter oss till de barn som går i skolan. Väljer vi att lojt se på när den blodigaste konflikten sen andra världskriget indirekt finansieras genom våra skattepengar eller väljer vi att ta ansvar i vår roll som konsumenter, medborgare och politiker?

Det offentliga är en stor uppköpare av elektronik och detta innebär att det genom offentlig upphandling finns en stor potential till påverkan. Om vi ser till att använda den makten till att sätta press på företag att styra upp sina produktionskedjor och väljer att köpa produkter som är rättvist producerade kan vi bli en progressiv kraft så att barnen som går i våra skolor inte bara kan se fram emot nya tekniska landvinningar utan också en bättre framtid.

Källor:

http://www.enoughproject.org/

http://www.unwatchable.cc/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: