Apple bättrar sig på tok för sent

DN skriver att Apple utlovar bättre arbetsvillkor på Foxconn, de låter det oberoende undersökningsföretaget Fair Labor Association undersöka fabrikerna vilket ska leda till att villkoren förbättras. FLA har dock utsatts för kritik för att de har för svag definition på goda arbetsvillkor och för att flera företag har starkt inflytande på deras verksamhet.

Men det är ju bra att Apple i varje fall säger sig vilja förbättra arbetsvillkoren på Foxconn. Som den här bloggen berättat om är de så dåliga att många tagit självmord. Men varför reagerar Apple först nu? När självmordsvågen uppmärksammades 2010 hävdade företaget att Foxconn inte alls är en ”sweatshop”, att arbetarna har det bra där, och framlidne Steve Jobs antydde att det inte alls var så många självmord i relation till hur många som jobbar på fabriken (se klipp nedan). Det var dock två år innan 300 foxconnarbetare hotade att ta självmord på grund av att de lurats och ruinerats av företaget.

Apple gillar att framställa sig som moderna även på den etiska fronten, men i verkligheten är man lika profithungrig och människorättskränkande som konkurrenterna. Här är ett färskt exempel på hur det ser ut på Foxconn.

Annonser

11 Replies to “Apple bättrar sig på tok för sent”

 1. Någon räknade ut att självmordsfrekvensen inom Foxconn är lägre än i Sverige. Borde vara lätt att verifiera/falsifiera.

  1. Det är den, Steve Jobs argumenterar för samma sak i klippet ovan (fast då med USA som exempel). Problemet med det argumentet är att man då inte räknar in de 300 som försökte ta självmord för någon månad sen, enligt dem själva på grund av vidriga arbetsvillkor. Nu tog de lyckligtvis inte livet av sig, hade de gjort det hade självmordsfrekvensen varit mycket högre på Foxconn än i Sverige. Och till skillnad från i Sverige sa de att anledningen till att de ville ta självmord var att de hade så dåliga arbetsvillkor.

   1. Jag skulle säga att det stora problemet med argumentet är att man jämför ett företag med ett land. Att de där arbetarnas självmord är utöver vad som är ”normalt” för landet, om uttrycket ursäktas.

    Vi kan jämföra Kina med Sverige. Vi kan jämföra Foxconn med Ericsson.

    Hur som helst är det bra att problemet uppmärksammas. Det verkar ju åtminstone som att saker börjar förändras till det bättre även om det går långsamt. Hoppas att fler tillverkare följer efter och att det till slut blir lagstadgat att kontrollera sina underleverantörer.

    Bra blogg för övrigt, intressant läsning och viktigt ämne!

  1. Anledningen till att jag inte gjort det är att YouTubeklipp i varje fall i min telefon ser jättekonstiga och går inte att se på, och många widgets syns inte. Men det är läsarna som bestämmer. 🙂

   1. Men om man klickar på ‘hela sidan’ när man är på den mobilanpassade så borde man se widgetp och så, iaf på min Wpblogg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s