Wallström vill reglera importen av konfliktmineral

Margot Wallström visar vägen i en artikel om att reglering av konflikmineral kan hjälpa till att stoppa konflikten i Kongo (DRC), där sexuellt våld används som vapen för att kontrollera befolkningen.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ny-lag-kan-stoppa-valdtakterna_6908337.svd

Jag har frågat mig förut hur det har kunnat gå så långt i Kongo, hur kommer det sig att människor begår sådana oerhörda grymheter. Jag tror inte att de rättsliga bristerna är hela svaret. En annan möjlig förklaring är att människor brutaliseras för att de lär sig brutalitet som en metod att säkra utförseln av sällsynta mineraler, och införseln av pengar och vapen. När rädsla används som maktmedel måste den som vill ha makt lära sig att bli allt grymmare för att kunna hålla kvar människor i rädsla. Om detta är fallet är det oerhört viktigt att vi börjar ta ansvar för hur vi använder våra pengar. En reglering av importen av mineral är ett kraftfullt potentiellt verktyg i den strävan.

Annat än geografi och tryggheten sitter vi och våra medmänniskor i DRC i samma båt, vi delar samma människovärde och därför är ett angrepp på deras människovärde ett angrepp på vårt. Det är tid att vi säger ifrån, precis som Wallström!

Media om internationella kvinnodagen: Dagen: 1, 2, 3, 4, 5. DN: 1, 2, 3, 4, 5. SvD: 1.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s