När elektroniken används av diktaturer

På den här bloggen skriver vi mest om hur oetiskt elektronik produceras, men tack vare TeliaSoneras nyligen avslöjade diktaturkramar får vi även äran att kommentera hur oetiskt det används. Telia skryter med sin CSR och säger att kundernas integritet är av största vikt för företaget, något som tydligen inte medför att de drar sig för att till exempel låta den vitryska säkerhetstjänsten använda deras utrustning till att avlyssna oppositionella. Ett ”hyckleri” säger vår kompis Swedwatch.

Telias VD kontrar med två argument: för det första kan telekom användas till bra saker (typ arabiska vårar), för det andra måste de följa lagarna i varje land de verkar i. Bildt håller med om båda argumenten. Men det finns uppenbara problem med båda.

För det första var det knappast så att Telia ”råkade” stödja diktaturernas jakt på oppositionella (som definitivt är något högst anti-våriskt), de huserade säkerhetspolisen i sina lokaler till exempel. Demokratirörelser bör hjälpas med bistånd som hamnar i rätt händer eller på andra ofarliga sätt snarare än genom saker som även gynnar regimerna. Att göra något som går emot de mål om demokrati och mänskliga rättigheter som Sverige satt upp går rakt emot Sveriges Politik för Global Utveckling (PGU), precis som vapenexport till diktaturer och andra hemskheter både den förra och nuvarande regeringen gillar att pyssla med.

För det andra är det ingen som tvingar TeliaSonera att vara i de här länderna, varför man inte kan klaga på att ”vi måste följa lagarna”. Men jakten på profit gör tydligen så att man kan bryta mot vilka mänskliga rättigheter som helst.

Skäms, Telia!

Uppdaterat: Nu viker sig Telia för kritiken.

SR: 1, 2, 3. DN: 1, 2. SVT: 1, 2, 3, 4. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Annonser

One Reply to “När elektroniken används av diktaturer”

  1. Allt för att säkra utdelningarna i syfte att pressa upp aktiekursen någon krona eller två.

    Att Teliasonera saknar all moral stod klart redan när man kom på att det skulle vara möjligt att snuva anställda på pensionsavsättningar genom att sälja de delar av verksamheten där personalen hade avtal som medgav tidigare pensionering. På så sätt blev 550 kvinnliga telefonister lurade på tio års pensionsavsättningar som hade betalats med nacke, axlar och en blygsam lönenivå. När Teliasonera sett att det gick att göra på detta vis och komma undan med det var det dags att upprepa tricket med 8500 fältreparatörer som blev blåsta på i snitt 4 års pensionsavsättningar.

    När alliansregeringen genom ändrade regler i sjukförsäkringen gjorde det möjligt för företag med sjuk personal att göra sig av med densamma varTeliasonera bland det första att utnyttja denna möjlighet.

    Därför ter det sig ganska logiskt att företaget figurerar varhelst det finns en krona att tjäna och att man inte är så överdrivet intresserad av moral.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s