Stormrika Apple ägnar sig åt kapitalflykt

DN skriver idag om hur Apple gömmer undan miljarder från staten genom att placera kontoret som sköter finanserna i Nevada istället för i Kalifornien där huvudkontoret finns. Detta stormrika företag fixar och trixar så att de kan behålla ännu mer dollar än vad de egentligen skulle gjort alltså. Däremot ger de inte mycket i lön till arbetarna som producerar deras iPhones och iPads. De rika förtrycker de fattiga, i vanlig ordning.

Annonser

3 Replies to “Stormrika Apple ägnar sig åt kapitalflykt”

    1. Det skulle inte kosta smartphone-konsumenter mer än ett par kronor extra per lur att höja arbetarnas löner till en anständig nivå. Det finns upprepade exempel på att fackligt aktiva i U-länder jagas, misshandlas och till och med dödas av Goonsquads (en taktik som även användes av företagare i Europa och USA innan facken lyckats etablera sig juridiskt) av företag som Nokia, Nike, Coca cola etcetera (http://killercoke.org/). Facklig aktivism är förknippat med livsfara i så hög utsträckning att västerländska fackföreningar har svårt att få medlemmar med migrationsbakgrund (Dita Vogel (redaktör) ”Highly Active Immigrants”). Visst bidrar mobiltekniken delvis till att ge människor nya möjligheter, samtidigt borde detta inte ske på bekostnad av människors värdighet, liv och hälsa.

      Rika magnaters filantropi är förstås i någon mån lovvärd, det är ju bättre att en person försöker utrota malaria med sina ihoptjänade millioner, men problemet är att miliardärerna också kan välja att göra saker för pengarna som att bygga en exakt kopia av titanic. Generellt sätt är fattiga människor procentuellt sätt mer generösa än rika (http://www.nytimes.com/2010/08/22/magazine/22FOB-wwln-t.html).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s