#Phonebloks: legotelefonen som aldrig dör

Vad skulle den här bloggen vara utan alla fina tipsare? Igår uppmärksammade undersköterskan och väckelsemissionären Andreas Cucca mig på Phonebloks – en cool idé som holländaren Dave Hakkens lanserat. Hakkens adresserar det välkända problemet med att folk slänger sina mobiler när en liten del går sönder eller när de vill ha en ny funktion trots att resten funkar finfint. Hans idé är en telefon som består av typ Lego där man kan byta ut och ändra storlek på olika saker som tillhör en smartphone.

Idén har blivit otroligt populär – youtubeklippet har passerat elva miljoner visningar på en vecka och hundratusentals skriver om detta på sociala medier. Att det finns ett så stort intresse efter lite mer miljövänliga mobiler är fantastiskt att se. Frågan är förstås om drömmen kan bli verklighet.

image

Allt är bara en idé som sagt, och Hakkens förhoppning är att existerande storföretag ska nappa på idén när de ser det stora intresset och börja bygga dessa ”phonebloks”. Vilket i praktiken innebär att till skillnad från Fairphone skulle de antagligen produceras under hemska arbetsvillkor. Nu bor Hakkens i samma land som Fairphones högkvarter finns i, Nederländerna, så jag har tipsat honom om att de borde kontakta varandra för utbytande av idéer. Jag är ganska säker på att de är det företag som skulle vara mest intresserad (de andra gillar nog ärligt talat att sälja skräp som går sönder snabbt så att de får mer pengar).

Vad värre är för Phonebloks är att vissa tekniknördar säger att rent praktiskt kommer det inte gå att bygga en telefon på det sättet. Och även om man skulle lyckas skulle telefonen i nuläget bli väldigt långsam, väldigt tung och väldigt dyr. Å andra sidan går teknikutvecklingen som bekant väldigt snabbt framåt, så man ska aldrig säga aldrig. Framför allt är sådant här miljömässigt nytänkande precis vad elektronikindustrin behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: