MP vill stoppa handeln med konfliktmineraler

Linnéa Engström
Linnéa Engström
Josephine Sundqvist.
Josephine Sundqvist.

Idag publicerade den kristna tidningen Dagen en debattartikel av Linnéa Engström, MP-kandidat till Europaparlamentet, och Josephine Sundqvist, Miljöpartiets internationella kommitté. I artikeln, som heter Hög tid att göra mer för DR Kongo, påpekar de att många mineraler som används i elektronik fortfarande göder konflikten i Demokratiska Republiken Kongo och kräver att EU gör något för att stoppa detta och de pekar ut internationella finansmarknader och banker som några av bovarna i dramat:

Tanken svindlar över de enorma rikedomar från olaglig guld-, diamant- och mineralhandel som går till att stötta samvetslösa krigsherrar och grannländers regionalpolitiska ambitioner utan att någon ens höjer på ögonbrynen hos de internationella bankerna.

Lokala kongolessiska experter pekar ut de internationella finansmarknaderna, skatteparadisen och bankerna som medskyldiga och nödvändiga för att kunna stjäla kapital i den enorma omfattning som pågår.

Vi vill att Sverige arbetar genom EU för att åstadkomma förändring i den viktiga frågan om konfliktmineraler och att stoppa våldet mot kvinnor och barn i Kongo. EU-lagstiftning om konfliktmineraler skulle bidra till att angripa den krigsekonomi som i dag ger bränsle till konflikten. Då kan man kartlägga råvarornas väg, ålägga importörer och producenter att spåra och redovisa var mineralerna kommer ifrån och driva på utvecklingen av ett globalt certifieringssystem.

Hela artikeln finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: