Är allt bra i Kongo nu?

För en dryg vecka sedan kom nyheten att rebellgruppen M23 lägger ner sina vapen! Denna kongolesiska milis har tjänat mycket pengar på handeln med konfliktmineraler, framför allt guld, så att de nu säger sig vilja ha fred är naturligtvis jätteskönt.

Tyvärr går inte fredsprocessen jättesmidigt dock. DR Kongo har vägrat skriva under ett fredsfördrag med M23 av den märkliga anledningen att de inte gillar hur fördraget benämns: ”We want to sign a declaration, but the mediator, for a reason we do not understand, wants to impose an accord upon us,” Mende said. ”If he changed his mind, even tonight, we could sign.” Men det är, som jag ser det, knappast det största hotet mot fred. Jag tycker det är viktigt att i den här situationen komma ihåg hur M23 bildades.

M23-soldater (foto: Al Jazeera)
M23-soldater (foto: Al Jazeera)

2008 rasade en våldsam konflikt i östra Kongo. Rebellgruppen CNDP, som bestod mestadels av etniska tutsis, krigade dels mot FDLR, som leddes av hutus som var ansvariga för folkmordet i Rwanda 1994, men också mot Kongos armé då CNDP:s ledare Laurent Nkunda ville bli president. Nkunda tillfångatogs dock och CNDP skrev 23 mars 2009 på ett fredsfördrag som innehöll en oväntad lösning på konflikten – CNDP skulle inlemmas i Kongos armé för att de tillsammans med Rwanda och FN-trupper skulle bekämpa FDLR. Operationen såg till en början ut att lyckas, och FDLR försvagades under 2009-2011.

I april 2012 bröt sig dock forna CNDP-soldater ur den kongolesiska armén. Den offentliga anledningen var att fredsfördraget 2009 hade varit orättvist och ogynnsamt, och för att markera detta uppkallade de sin rörelse efter datumet då fördraget skrevs: 23 Mars, M23. Därefter började de döda, plundra och våldta och lyckades en kort period överta miljonstaden Goma i östra Kongo innan de överraskande nog lämnade den igen.

Med andra ord är detta pojkar som kanske inte är jättebra på att hålla fredsfördrag. Men låt oss be om att de faktiskt vill ha fred på riktigt den här gången och att situationen i Kongo ska ljusna. Enough som följt Kongo i många år är glada för M23:s kapitulation men betonar att FDLR och andra rebellgrupper fortfarande finns där, plus de ekonomiskt kriminella nätverk som möjliggör för M23 och andra att handla konfliktmineraler. Vi har fortfarande en bit att gå, men låt oss ändå glädjas över denna delseger.

Ett svar till “Är allt bra i Kongo nu?”

  1. Merci pour votre expertise dans le domaine, le sujet me passionne vraiment et les
    informations que vous avez fourni me seront vraiment très utile

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: