Rättvis elektronik!

Kräv att dina elektronikprodukter tillverkas på ett schysst sätt

The Faire Mouse – världens första rättvisa datormus

Posted by Micael Grenholm på 25 januari, 2014

Faire Mouse

Faire Mouse

Efter Fairphones popularitet (och ja, det kommer snart en recension av den på den här bloggen) så börjar fler företagen få upp ögonen för behovet av rättvis elektronik. Ett sådant företag är tyska Nager IT som producerat världens första rättvisa datormus.

Precis som med Fairphone innebär det i praktiken så rättvist som möjligt, eftersom industrin är komplex med extremt många handelskedjor och mellanhänder. Nager IT är väldigt transparenta och öppna med att en tredjedel av telefonens komponenter är svårt att veta exakta arbetsvillkor kring, men restrerande två tredjedelar är rättvisa.

Musens mineraler är konfliktfria och sista produktionsledet är placerat i södra Tyskland istället för Asien som är standard, där arbetsförhållanden lätt kan kontrolleras. Faktum är att fabriken anställer funktionshindrade som har svårt att hitta jobb, och slår så att säga två möss i en smäll.

Så behöver du en mus kan vi varmt rekommendera dig att beställa en Faire Mouse!

För övrigt vill vi med detta inlägg också presentera en ny skribent på bloggen: Elvira Boman. Elvira har bakgrund i Greenpeace, pluggar teknisk fysik på Uppsala Universitet och håller på att starta upp ett företag som ska producera hållbara hörlurar. Hon är ett välkommet tillskott på Rättvis elektronik och vi ser fram emot hennes inlägg. 🙂

Annonser

3 svar to “The Faire Mouse – världens första rättvisa datormus”

 1. Maria said

  Reblogga detta på Peppen – en blogg om veganism, yoga och hållbar livsstil. and commented:
  Det ser ut som att det följer fler elektroniska produkter i Fairphones kölvatten – ser mycket fram emot denna spännande och innovativa utveckling och rekommenderar varmt bloggen Rättvis elektronik!

 2. Franziska said

  Kul att du skrev om the Faire Mouse. Jag kommer från Tyskland och känner till projektet och ville bara påpeka att Nager IT inte i det minsta följer i Fairphone’s kölvatten! Så vitt jag vet utvecklades båda produkter parallelt oberoande av varandra och den rättvisa datormusen släpptes redan i December 2012 länge innan Fairphone var redo att leverera.

 3. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I may
  as well check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page yet again.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: