Recensioner av Fairphone

Fairphone, världens första rättvisa mobil, släpptes tidigare i år av det nederländska företaget med samma namn. De flesta recensioner jag sett är mycket positiva- förutom telefonens etiska dimension verkar den fungera väldigt bra tekniskt och ha flera uppskattade funktioner. Fairphone offentliggjorde häromdagen att de kommer släppa nya telefoner av samma modell nu till sommaren, och 2015 kommer ”Fairphone 2.0” som ska vara ännu mer etisk, uppdaterad och bra. Om du vill anmäla intresse för telefonen som kommer nu i år så skriver du in dig här senast 31 mars.

Nåväl, låt oss titta på några recensioner! Göteborgspostens teknikblogg ger Fairphone betyget 5/5. De skriver:

Jag har testat några dagar och ångrar djupt att jag inte också beställde en när chansen fanns. Fairphone är en androidmobil att älska. Första intrycket är hög kvalitet. Mobilen är snygg, med skal av metall, och har tyngd. Att den väger mycket, 165 gram, är kanske inte bra i sig, men det ger en känsla av allvar och hållbarhet. Fairphone är ingen plastpryl att ha ett tag tills nästa modell dyker upp. Det en en pryl att leva länge med.

Jag ska inte rabbla specifikationerna här. De är bra. Det är en snabb och skarp android med plats för två simkort och minneskort. Det är vanliga android 4.2 fast utan Googles appar förinstallerade. Ett hjälpprogram installerar dessa åt mig. Jag måste själv ställa in att jag vill ha svenskt tangentbord, men det är inte svårt. Att mobilen inte har NFC och 4G tycker jag är helt rätt prioriterat.
Fairphones logga, en stjärna, syns i hörnet och signalerar hopp om en bättre värld.

Aktivistbloggaren Maria har en utförlig recension på sin blogg. Ett utdrag:

Appar – Allting på denna telefon går oerhört snabbt. Det försvinner ingen tid alls på att öppna appar – helt fantastiskt! Om jag t ex skriver ett meddelande på FB och vill hoppa till en annan app innan jag fortsätter mitt FB-meddelande, så finns det jag påbörjat att skriva på FB kvar, trots att jag använt en annan app emellan. Det här kanske är vardagsmat för de flesta, men det funkade långt ifrån så här smidigt på min Nokia Lumia 800. Ett minus är fortfarande att Google Play inte automatiskt medföljer det Google Apps-paket som går att ladda ned när en för första gången använder telefonen. Fairphone menar att de inte vill binda köparen till en särskild ”butik” utan vill ge en större valfrihet. Jag har därför laddat ned appen SlideME Market för att kunna hämta ned appar som Facebook, Instagram, Whatsapp etc.

[…]

Språk – Nu har en språkuppdatering anlänt till Fairphone, vilket gör att jag kan hoppa mellan svenskt och internationellt tangentbort med ett enkelt klick – hurra! Dock är den svenska ordlistan fattig som få, så det blir ändå till att lägga till en massa ord i ordlistan allt eftersom. Den största fördelen är ju dock att ha å, ä och ö direkt på tangenbordet.

Support – Upplever fortfarande supporten som bristfällig, men då jag lärt mig telefonen nu så har jag inte haft något större behov av support. Dessutom börjar det gå att hitta fler och fler frågor och svar på nätet, ju mer tid som passerar.

Kamera – Fungerar fint, ger fina bilder men jag saknar en extern avtryckare vilket det känns som att de flesta mobiltelefoner numera har med. Touchknappen som en tar bilderna med är lite seg att trycka av också.

Övrigt – Vad gäller laddningstid och strömanvändning så ligger Fairphone i linje med de flesta övriga smartphones. Kameran fungerar bra och att ringa fungerar även det bra. Och varje gång det kommer ett sms, ett meddelande på Whatsapp etc så plingar det till i notifications högst upp på skärmen och jag kan ta del av det med ett enkelt klick. Detta hade jag inte på min förra mobil och uppskattar förstås mycket!

Och tekniksajten Unwired har en lång recension som är lite kritisk men övervägande positiv:

If you just take the hardware specs and the price, the media-core Fairphone FP1 is definitely to expensive for what the phone is. But that’s not what the Fairphone is about. It’s a kind of ”fair trade” project and the approach is the right one. By itself, the phone looks pretty standard but not to bad, even if it’s not a design highlight. It might be a little bit thick and heavy, especially the weight is something I dislike; but it nevertheless could be my every day phone without any problems. It’s rock-solid manufactured and I like the material-mix of plastic and aluminum, even if I don’t like some design elements like the white frame, black body and silver aluminum. That’s a little bit too much.

But all the other specs are ok, even if the lack of LTE and 5 GHz WiFi bother but I was quite surprised how well the MediaTek MT6589 quad-core CPU powered the device. With average use, I haven’t seen any lack of responsiveness or snappiness.

[…]

All together, the Fairphone FP1 project is an interesting approach and some parts of this approach I would like to see adopted by first tier manufactures. There are good reasons for this project, which successfully raised the money for the initial batch of 5,000 phones and sold all 25,000 of its initial production back in November.

Sammanfattningsvis är det ingen monstertelefon likt iPhone 5 eller Galaxy S4, men det var det förhoppningsvis ingen som förväntade sig. Den håller måttet, går bra att använda och ger en god eftersmak genom sin etiska produktion. Och det vill vi alla ha, eller hur? 🙂

5 svar till “Recensioner av Fairphone”

  1. Efter att min nuvarande mobil har lagt av kommer det lugnt bli den här mobilen i min ficka!

  2. Vet du något om hur det är att ha två simkort aktiva samtidigt? Ser man tydligt vilket nummer som inkommande samtal kommer på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: