Mer leukemi hos Apples underleverantörer i Kina

Daily Mail har skrivit flera artiklar på sistone om hur unga arbetare på fabriker som producerar iPhones insjuknar och dör i leukemi. Åtminstone 13 personer har diagnostiserats med leukemi efter att ha arbetat på samma fabrik, varav 6 har dött, och nu misstänks kemikalier som används på fabriken vara orsaken till dödsfallen.

Det senaste fallet var en 25-årig man som dog i september, vars leukemi tros vara kopplad till hans arbete på en Foxconn-fabrik i Shenzhen, Kina. Hans föräldrar uppger att Foxconn vägrade betala för hans behandling och att de inte på egen hand hade råd att betala för den benmärgstransplantation som skulle krävas för att rädda hans liv. Apple säger att deras utredning inte funnit bevis för att arbetares hälsa eller säkerhet äventyras på fabrikerna, och Foxconn menar att antalet arbetare med leukemi ligger under det nationella snittet. Vad jag har kunnat forska fram ligger det globala snittet för leukemi på 3 personer per 100 000 (på den här fabriken arbetar 230 000), men då är majoriteten av de insjuknade barn och gamla. Hos unga vuxna är det dock väldigt ovanligt, och jag tycker dessa fall  är slående lika tidigare larm om bensenförgiftning och leukemi inom elektronikindustrin (som några av er kanske minns att vi har skrivit om här på Rättvis elektronik). De insjuknade i detta fall var mellan 19 och 24 när de fick sin diagnos och arbetade på eller nära produktionsbanden för iPhones, utan ordentlig skyddsutrustning och utan information om vilka kemikalier de arbetade med. Många som jobbar på de stora fabrikerna i Shenzhen (fö en stad nära Hong Kong som grundades av Deng Xiaoping 1979 som en ekonomisk frizon) är migrantarbetare från Kinas fattigare provinser, och sedermera sätter sjukhusräkningarna på nära miljonen deras familjer i djup skuld – eller så finns det helt enkelt inte pengar att betala för den behandling som behövs.

Apple har gått ut och sagt att de kommer införa ett förbud på just bensen och n-hexan i sin produktion, alltså två ämnen som är känt cancerogena men som hittills alltså använts för att framställa bland annat iPhones och iPads. Foxconn menar att de inte använt ngn av ämnena ”på många år” (good on yah mate! Vad ”många år” nu innebär).

iPhone 6
iPhone 6

2 svar till “Mer leukemi hos Apples underleverantörer i Kina”

  1. Eftersom det alltid blir så stort fokus på just Apple varje gång Foxconns fabriker kommer på tal undrar jag – beror det på att de andra varumärkena lyckas styra upp sina fabriker där? Både BlackBerry, Kindle, Playstation 4, Xbox One, och Wii U produceras ju med av i fabrikerna – för att inte tala om Sonys Skärmar. Jag vill ha en julklapp – och det är inte en ny telefon. Det är en en elektronikens MudiMums!

    1. Min gissning är att Apple ofta hamnar i fokus för att de är så måna om sitt varumärke, och att de därför är lättare att kampanja emot än säg ett företag som istället lockar med lägre priser. Sen är det ju precis så att de stora märkena har ungefär samma underleverantörer, så villkoren för produktionen av Apple-produkter ger en ganska god fingervisning om villkoren för produktionen till andra märken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: