Många blev berörda av doktor Denis Mukweges framträdande i Skavlan i slutet av oktober. Han delade hemska men ändå hoppfulla historier från Panzisjukhuset i Bukavu, östra DR Kongo, där han framför allt vårdar kvinnor som skadats av brutala våldtäkter som miliser använder som vapen i konflikten om kontroll över de mineraler som bland annat används i vår elektronik. Mukwege lyfte frågan om konfliktmineraler i Skavlanprogrammet, och tillsammans med Bo Forsberg från Diakonia och Niclas Lindgren från PMU skrev han en debattartikel i Svenska dagbladet för två veckor sen där de krävde att EU ska anta en lag mot handeln med konfliktmineraler:
Det är lätt att tänka att dessa grymheter händer långt borta och utan koppling till oss i Sverige och Europa. Men sanningen är att dessa fyndigheter av mineraler och metaller dagligen når oss i Europa.
Att som enskild konsument undvika att köpa och använda konfliktmineraler är svårt, eftersom mineralerna finns i vardagsprodukter som mobiltelefoner, datorer, bilar men också i smycken och glödlampor.
Men nu har vi gemensamt en möjlighet att påverka situationen i stor skala och för lång tid framöver eftersom EU förbereder ett nytt direktiv för import av konfliktmineraler. EU-förslaget har fördelar då det uppmuntrar metoder för att legalisera handel med mineraler, vilket är viktigt. Men det nuvarande förslaget omfattar inte kontroll av mineraler som ingår i produkter, och förespråkar endast frivilliga kontroller av mineralernas ursprung.
Detta är allvarliga brister som mött hård kritik från både afrikanska och europeiska experter och organisationer. De pekar exempelvis på att ett direktiv som inte innefattar produkter och halvfabrikat, endast når 4 procent av importen till EU. Professor John Ruggie vid Harvard Law School, en av världens ledande experter på näringsliv och internationell rätt, menar att ett förslag utan obligatorisk kontroll inte är i linje med staters skyldighet att upprätthålla internationell rätt.
I dagarna har det hållits en hearing i EU-parlamentet om förslaget. Diakonia säger att företag lobbar för att det ska förbli tandlöst, medan biståndsorganisationer lobbar för det motsatta:
– EU kommissionen lade i våras ett förslag för att reglera importen av konfliktmineraler. Tyvärr har förslaget många brister men skall nu diskuteras inom EU innan det kommer ett beslut under 2015, säger Joakim Wohlfeil från Diakonia, som var på plats då frågan diskuterades i EU-parlamentet.
Han berättar:
– På ena sidan har vi företrädare MR-organisationer, utvecklingsorganisationer, kyrkor och civilsamhället i länder som exempelvis Kongo-Kinshasa som vill ha ett obligatoriskt regelverk. På andra sidan har vi företrädare för exempelvis vissa grupper av företag som vill ha frivilliga regler, eller inga regler alls. […]
– Efter att den kända läkaren Denis Mukwege var med i Skavlan och berättade om situationen och konfliktmineralerna i Kongo har intresset ökat ännu mer och därför har Diakonia, KvinnaTillKvinna och PMU inlett ett gemensamt arbete för att Sverige skall agera för att EU antar en meningsfull lagstiftning. Vi har också tagit fram ett upprop som församlingar eller enskilda som vill göra något kan ladda med från organisationernas hemsidor och skicka till Svenska UD och till EU-kommissionen.