Namninsamling för ändrade arbetsvillkor i Applefabriker

Här finns en petition från Green America, där de kräver att Apple tar ansvar för arbetsförhållandena i de fabriker som framställer deras produkter!

Som vi tidigare skrivit om här på bloggen har Apple gått ut och sagt att sedan september 2014 är bensen och n-hexan förbjudet i deras ”final assembly facilites” (detta gäller då alltså inte hela produktionskedjan). Bensen och n-hexan används bland annat som lösningsmedel i elektronikproduktion och är båda välkänt cancerogena ämnen, så kort och gott är detta väldigt bra nyheter. Green America vill dock få Apple att fortsätta den här positiva trenden, och pekar på att det fortfarande rapporteras flitigt om farliga arbetsförhållanden och exponering för giftiga kemikalier hos Apples underleverantörer (typ som här). Exempel är 11 timmars obligatorisk arbetsdag (med övertid på upp till 158 timmar i månaden, alltså 5,3 timmar extra om dagen förutsatt en sjudagars arbetsvecka vilket i och för sig är vanligt) i en fabrik som är med och tillverkar iPhone 6, där arbetare inte tillåts prata eller titta upp från sitt arbete under arbetsdagen.

Så in och skriv på illa kvickt, så Apple förstår att deras konsumenter vill ha förändring!

En Hong Kongbaserad NGO protesterar mot arbetsförhållandena i Apples fabriker, "arbetare är inte maskiner". Bild från 9to5mac.
Protester mot arbetsförhållandena i Apples fabriker, ”arbetare är inte maskiner”. Bild från 9to5mac.

3 svar till “Namninsamling för ändrade arbetsvillkor i Applefabriker”

  1. I feel ashamed over using products from Apple, unless better conditions for the empoyees in every chain of the production. As it is now – some work like slaves and are exposed to poison/chemicals.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s