Varför Fairphone 2 är dyrare än sin föregångare

Fairphone släpper inom kort sin nya telefon, behändigt kallad Fairphone 2. Den går att förhandsbeställa redan nu och skickas ut i december. Något som många reagerat på är att tvåan är betydligt dyrare än sin föregångare; medan Fairphone 1 låg på 325 euro kostar Fairphone 2 cirka 2000 kronor mer: 529 euro. Vad beror detta på?

Lyckligtvis är Fairphone ett väldigt transparent företag som redovisar sina kostnader på ett mycket tydligare sätt än de flesta andra mobiltelefonverkare. När den första modellen av Fairphone släpptes presenterade företaget kostnaderna genom följande graf:

FP1 kostnad

Fairphone 2:s kostnader presenteras genom en mer interaktiv graf som vid första anblick ser ut på följande sätt:

FP2 kostnad

Den senare går att undersöka mer på Fairphones hemsida genom att klicka på de olika fälten. Det vi tydligt kan se om vi jämför dessa är att det är produktionskostnaderna som kraftigt har ökat, som i sin tur förstås leder till ökade skatter. Även kostnader för innovation har gått upp – Fairphone nämner här den nya modellens fokus på hållbarhet och att kunna byta ut reservdelar – men det största kostnadsökningen står själva materialet och produktionen för.

Fairphone 2 har än vassare teknologi än Fairphone 1, med mer minne, bättre processor och ökad kapacitet. Samtidigt så satsar Fairphone än mer på att, som de skriver på hemsidan, ” improve traceability and find responsible mining sources in our supply chain, like integrating conflict-free tin and tantalum from the Democratic Republic of the Congo.” Det vill säga, kostnaderna drivs också upp av att säkerställa att man fortsätter använda konfliktfria mineraler.

Detta är ju inte ett alltför dåligt skäl till en ökad prislapp. Faktum är att när den första Fairphonen släpptes hörde jag många uttrycka oro för att den för billig, då man förväntar sig att en rättvis handel-produkt alltid måste vara dyr. Med tanke på att de övriga elektronikföretagen tar ut stora vinster och ger mellanhänder bättre betalt än de som faktiskt skapar produkterna, så är det dock inte konstigt att Fairphone hamnar på en liknande nivå som dem trots att de är ett litet företag med stora ambitioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: