86 kg avfall i produktion av mobil – 1,2 ton för laptop

Avfall Sverige har tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet sammanställt en rapport där de konstaterar att produktionen av en mobiltelefon genererar 86 kg avfall (den färdiga mobilen väger 169 gram), som består av exempelvis gruvavfall och slaggprodukter från framställningen av mineraler.

Konsumenter har svårt att se den totala påverkan som deras konsumtion har på miljön. De ser bara det avfall som uppkommer när de slänger sina uttjänta produkter – de ser aldrig allt det avfall som uppstått i produktionen. Det gör det svårare för konsumenter att ändra sina beteenden till mer hållbara.

– Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Rapportens syfte är just att ge konsumenter större förståelse för olika produkters miljöpåverkan. Även bärbara datorer undersöktes, och de genererade inte mindre än 1200 kg avfall per produkt.

Resultaten visar tydligt att det finns stora miljövinster med att producera färre produkter, mer hållbara produkter och att använda de produkter vi redan har längre. Detta förstärker argumenten att vi bör alla tänka på hur vi konsumerar och uppmuntrar företag att införa mer hållbara affärsmodeller – laga, låna och återanvänd är en viktig väg mot hållbarhet.

– Åsa Lindskog, Avfall Sverige.

Heja Åsa och Åsa säger jag!

2 svar till “86 kg avfall i produktion av mobil – 1,2 ton för laptop”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: