Här finns material från olika organisationer som man kan använda när man sprider information. Vi kommer även lägga upp lite eget material så småningom.
Broschyrer
Från Make IT Fair:
Om ni vill beställa dessa istället för att printa ut dem är det bara att göra det här.
Från Rättvis elektronik:
Kräv rättvis elektronik – En broschyr vi gjort själva. Skriv ut den med två sidor per blad på båda sidorna av pappret med sidordningen 4,1,2,3 så blir det en perfekt flyer att dela ut till folk när man informerar.
Klistermärken
Made in Congo. Till skillnad från klädesplagg har mobiler har ingen lapp som talar om var produkten egentligen kommer ifrån och vad den består av. För att åtgärda detta har den nederländska organisationen Time to turn tagit fram dessa snygga klistermärken som man kan sätta på baksidan av sin telefon (dator går förstås lika bra). Texten lyder: MADE IN CONGO. Ingredients: Tantalum, nickel, tin, cobalt, copper, gold. Adverse effects: Underpayment, civil wars, water pollution, water shortages, air pollution, child labour. Kan beställas gratis (man betalar endast för portot) här.
100 % Unfair. Make IT Fair har också tagit fram klistermärken som man kan sätta på sin elektronikprodukt. Med oroväckande textbudskap och ett överkryssat fair trade tillsammans med de klassiska varningssymbolerna får folk upp ögonen för hur elektroniken produceras. Vi har 480 stycken på lager, så det är bara att maila oss så skickar vi en bunt för portopris.
DVD
Det dolda priset är en dokumentär Make IT Fair tagit fram på 28 minuter som visar både elektronikproduktion och e-avfallshantering i Indien. Filmens baksidetext säger allt: ”I ett stekhett rum på tio kvadratmeter bor sju unga indier som tillverkar mobiltelefoner. De jobbar sex dagar i veckan för omkring 20 kronor om dagen och är rädda för att bli sjuka av sitt jobb. Indien drar stor nytta av utvecklingen inom IT-industrin men drabbas också av dess baksidor. I utkanten av den indiska huvudstaden New Delhi arbetar män, kvinnor och ungdomar med livsfarlig återvinning av skrotad elektronik, varav en del har exporterats från Europa. Koppar, bly och andra värdefulla metaller återvinns genom att brännas i öppna ugnar och kokas. Arbetarna har ingen säkerhetsutrustning och vistas i de livsfarliga ångorna hela arbetsdagen. Samtidigt byter vi i Europa mobil, dator och musikspelare allt oftare. Miljöorganisationen Toxics Link menar att världen är ”urkopplad”. Hur kan vi svenska konsumenter bidra till att koppla ihop den igen?”
Filmen kan beställas för 100 kronor styck på Fair Trade Centers hemsida.
Presentation
Error2.0. Ett bildspel som vi har gjort själva som går igenom de största problemen i elektronikindustrin, med fördjupning om kriget i Kongo.
Ringsignal
Vad passar bättre att uppmärksamma mobilers produktion med än en ringsignal? Finns att ladda ner från Make IT Fair här.
Tips för aktioner
Media Toolkit – tips från Raise Hope for Congo på hur man bör sprida budskapet i media.
Skolmaterial
Webquest – Ambitiöst material inkluderande webfrågesport från Make IT Fair som högstadie- och gymnasielärare kan använda sig av för att ha en lektion om rättvis elektronik.
2 svar till “Material”