Påverka!

PÅVERKA FÖRETAGARE

Skicka e-post till de 21 största elektronikföretagen via Raise Hope for Congo och kräv konfliktfri elektronik (sidan är anpassad för amerikaner, men välj ”other” som delstat och ”Sweden” som zip code så löser det sig).

PÅVERKA POLITIKER

En etisk och hållbar elektronikindustri som inte finansierar krig eller håller kvar människor i fattigdom är en fråga som berör flera olika politiska områden. Såväl handelsministern som utrikesministern är värda att kontakta, och även biståndsministern.

PÅVERKA KONSUMENTER

Skriv en insändare! Inspireras av faktatexterna här på hemsidan och vässa pennan.

Kontakta någon grupp som sysslar med den här frågan, eller starta en egen, alternativt uppmana existerande grupper att uppmärksamma rättvis elektronik.

Anordna föreläsningar, workshops, demonstrationer, kampanjer mm. Material som underlättar sådant kommer komma på materialsidan. Dela gärna med er av vad ni tänker göra i kommentarsfältet nedan.

Kolla efter vilka elektronikföretag som är bäst på att producera etiskt och miljövänligt. Etikbarometern från Fair Trade Center ger en snabböverskådlig bild av vilka företag som är bättre än andra. Jämför datorföretag, mobilföretag och mobiloperatörer (självklart kan du ju också jämföra andra sektorer än elektronik på etikbarometern, det är en grymt bra konsumentrådgivare).

När man går igenom allt missbruk och alla problem som finns i elektronikindustrin får man naturligtvis ofta frågan: ”Vilka telefoner/datorer ska man köpa då? Vilket företag är bäst?” Och sanningen är att även om det finns bättre och sämre företag så finns det inget som kan garantera att produktionen inte inneburit dåliga arbetsvillkor och dålig miljöhänsyn. Innebär det då att det är kört? Att man måste flytta till ett torp i skogen om man inte vill bidra till dåliga arbetsvillkor. Nej, det finns en lösning – Blocket!

Om man köper begagnad elektronik bidrar man inte alls till de problem som finns i elektronikindustrin. Det är dessutom mycket miljövänligt, att framställa en dator kräver flera ton naturresurser (!) medan att köpa en begagnad kräver noll, och produkten får ett förlängt liv. Är det då inte bara sliten och dålig elektronik som finns på second hand-marknaden? Långt ifrån. Kolla in dessa dyrgripar:

blocket mobiler

Så nästa gång du behöver en ny elektronisk pryl- go second hand!

Bli medlem i Fair Trade Center som uppmärksammar den här frågan. Medlemsskapet kostar 100 kr och du får en välkomstpresent på köpet!

Om du har facebook: Gå med i grupperna Make IT Fair, Make IT Fair Young Activists (om du ser dig som ung), Raise Hope for Congo, Blood in the Mobile och naturligtvis den fantastiska gruppen Rättvis elektronik!. Bjud in alla dina vänner att göra detsamma.

Återvinn din elektronik och uppmana din omgivning att göra detsamma. I Sverige ligger ca 15 miljoner mobiler hemma i folks byrålådor som man inte längre använder. Om man återvann dess metaller och mineraler skulle man kunna hålla en stor del av Sveriges elektronikkonsumtion utanför Kongos gruvor och Kinas fabriker.

12 svar till “Påverka!”

  1. öh frågat i de stora kedjorna dom trodde jag var dum i huvuhdet vadå grön medkänslig elektronik fol bryr sig inte vill ha billigt skrattade åt mig men ska kämpa köpa typ allt beg from 1 feb ej underkläder ställa om, finnes inte nåt grön stämpel el rekalm el nåtm inget alls i elektronik affärerna konstgigt ,jaja dom blev sura fast jag var snäll bara frågade , jaja många skiter i allt bara det är billiy o dom får sin kick sina saker?? men ska kämpa ändå blir tufft värmetransporte mat utsläpp klädervar hittar man bok om detta fanns ju nånstnas såg jag två olika en superstor ny med alla fakta 0737022169 borde finnas ett naturparti
    lite mer åt sd hållet fast hm snälla liksom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: