Vilken elektronik ska man köpa?

Skärmavbild 2021-10-13 kl. 14.03.32

Den vanligaste frågan vi får är förstås vilka mobiler/datorer/kameror/annan elektronik man ska köpa när man i vårt elektronikbaerade samhälle ändå tvingas köpa nytt. Vilket företag är minst dåligt? Det är en mycket svår fråga att svara på. Det finns rankningar på hur företagen arbetar mot att finansiera konflikten i Kongo, hur de behandlar fabriksarbetare i Asien samt hur de påverkar miljön. De företag som kan ranka högt på en lista kan ranka dåligt på en annan. Låga löner, orimliga arbetstider och miljöförstöring förekommer tyvärr inom de flesta elektronikföretag.

Men ett märke står ut! Fairphone är ett nederländskt socialt företag som pga de etablerade elektronikföretagens ovilja att bry sig om rättvisa och miljö beslutade sig för att ta saken i egna händer och producera världens första rättvisa mobil. De har sedan 2013 producerat smartphones med Android som operativsystem.

Deras mineraler är konfliktfria, och guldet är Fairtrademärkt. Genom samarbete med TCO verkar de för goda arbetsförhållanden i fabrikerna. Och dessutom arbetar de mot e-avfall, försöker producera så miljövänligt som det går och deras senaste modeller är extremt enkla att byta ut reservdelar från så att de håller längre – minst fem års hållbarhet är garanterad.

Skärmavbild 2021-10-13 kl. 13.48.14

Medan äldre modeller har haft ganska dålig kamera och begränsat med minne kan Fairphone 4 ta professionella bilder på samma nivå som ännu dyrare telefoner, den kommer med 8 GB RAM och upp till 256 GB lagring och har stöd för 5G.

Fairphone kan bland annat köpas via Elgiganten.

Skärmavbild 2021-10-13 kl. 13.48.37

Om du inte vill ha en Fairphone eller letar efter annan elektronik än telefoner är vår rekommendation är att du köper second hand. Då tar man sig till stor del förbi gruvorna i Kongo och fabrikerna i Asien, samtidigt som man förlänger livslängden på produkterna. Sprid sedan info om missförhållandena i elektronikindustrin, och kontakta dina elektronikföretag, så kan vi förhoppningsvis se en förändring komma till stånd.

5 svar till “Vilken elektronik ska man köpa?”

  1. Bra sida och bra information. Jag tycker att det viktigaste är att man återanvänder gammal elektronik och inte bara slänger saker när de blir omoderna. En gammal telefon som fortfarande funkar kanske någon annan vill ha som extratelefon. Det finns köp och säljsajter där man kan lägga upp annonser gratis, http://citiboard.se/ , och det är smidigt. Och om saker nu är sönder så kan man återvinna nästa alla delar. Så lämna in elektronik så metallerna kan användas igen.

  2. Håller inte riktigt med angående detta…. borde man inte ändå stöda företag som HP som utvecklas mot det rätta hållet? Då styr man ju utvecklingen mot ökat ansvar hos företag?

  3. Hej!
    Har Fairphone, eller något av de större elektronikbolagen tankar och planer på mer rättvisa och hållbara surfplattor?Jag hittar inte någon sådan. Mvh Maria

  4. Står i begrepp att köpa en bärbar dator, gärna hybrid (delbar). Är det någon som vet om det finns någon mer rättvis och miljövänlig? Mvh, Sven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: