Vilken elektronik ska man köpa?

Fairphone!!
Fairphone!!

Den vanligaste frågan vi får är förstås vilka mobiler/datorer/kameror/annan elektronik man ska köpa när man i vårt elektronikbaerade samhälle ändå tvingas köpa nytt. Vilket företag är minst dåligt? Det är en mycket svår fråga att svara på. Det finns rankningar på hur företagen arbetar mot att finansiera konflikten i Kongo, hur de behandlar fabriksarbetare i Asien samt hur de påverkar miljön. De företag som kan ranka högt på en lista kan ranka dåligt på en annan. Låga löner, orimliga arbetstider och miljöförstöring förekommer tyvärr inom de flesta elektronikföretag.

Men ett märke står ut! FairPhone är ett nederländskt socialt företag som pga de etablerade elektronikföretagens ovilja att bry sig om rättvisa och miljö beslutit sig för att ta saken i egna händer och producera världens första rättvisa mobil. I slutet av 2013 förväntas de lansera sin första mobil, en smartphone med Android som operativsystem. De mineraler de köper från Kongo kommer vara helt konfliktfria, och guldet kommer vara Fairtrademärkt (det är den enda metall Fairtrade certifierad i nuläget). Genom samarbete med IDH och Laborvoices verkar de för goda arbetsförhållanden i fabrikerna. Och dessutom arbetar de mot e-avfall och försöker producera så miljövänligt som det går.

Vår rekommendation är att du tills dess köper second hand. Då tar man sig till stor del förbi gruvorna i Kongo och fabrikerna i Asien, samtidigt som man förlänger livslängden på produkterna. Sprid sedan info om missförhållandena i elektronikindustrin, och kontakta dina elektronikföretag, så kan vi förhoppningsvis se en förändring komma till stånd.

Fairphone 2 går att beställa tillsammans med abonnemang via http://www.etcmobil.se, du kan välja avbetalning på 12 eller 24 måna- der. Priset är 5 375 kronor.

Du kan även köpa telefonen direkt på http://www.varuhuset.etc.se för priset
6 181 kronor.

 

 

5 svar till “Vilken elektronik ska man köpa?”

  1. Bra sida och bra information. Jag tycker att det viktigaste är att man återanvänder gammal elektronik och inte bara slänger saker när de blir omoderna. En gammal telefon som fortfarande funkar kanske någon annan vill ha som extratelefon. Det finns köp och säljsajter där man kan lägga upp annonser gratis, http://citiboard.se/ , och det är smidigt. Och om saker nu är sönder så kan man återvinna nästa alla delar. Så lämna in elektronik så metallerna kan användas igen.

  2. Håller inte riktigt med angående detta…. borde man inte ändå stöda företag som HP som utvecklas mot det rätta hållet? Då styr man ju utvecklingen mot ökat ansvar hos företag?

  3. Hej!
    Har Fairphone, eller något av de större elektronikbolagen tankar och planer på mer rättvisa och hållbara surfplattor?Jag hittar inte någon sådan. Mvh Maria

  4. Står i begrepp att köpa en bärbar dator, gärna hybrid (delbar). Är det någon som vet om det finns någon mer rättvis och miljövänlig? Mvh, Sven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s