Seger: EU-parlamentet kräver obligatorisk certifiering mot konfliktmineraler!

640px-European_Parliament,_Plenar_hall

Idag togs ett historiskt beslut i EU-parlamentet, ett beslut du med största sannolikhet inte har hört talas om förrän nu. TT skrev litegrann häromdagen om de två förslag som stod mot varandra när det gäller konfliktmineraler: en frivillig eller obligatorisk certifiering som ska garantera att företag som handlar med dessa mineraler inte finansierar krig, våldtäkt och ond bråd död. Skillnaden ligger i att den frivilliga certifieringen, kan företagen strunta i om de har lust. Det säger sig självt vilket lagförslag som mest effektivt skulle kunna hindra handeln med dessa hemska konfliktmineraler.

Tyvärr har det blivit någon slags vänster-högerfråga av detta: konservativa partigrupper som vanligtvis brukar vilja ha höga straff för saker som underlättar våldtäkt och mord har tenderat att vilja göra certifieringen frivillig, i synnerhet för företag längre ner i handelskedjan. Marita Ulvskog (S) och Malin Björk (V) har högljutt protesterat mot detta, liksom opolitiska aktörer som Denis Mukwege, Amnesty, Christian Aid med flera. De säger att det borde vara en självklarhet för alla människor oavsett var man placerar sig på höger-vänsterskalan att inte tillåta handel med varor som finansierar krig.

Lyckligtvis så vann det mer omfattande förslaget idag! Det är inget det skrivs mycket om alls i de flesta medier, men EU-parlamentet skriver om det själva på sin hemsida:

Eftersom smältverk för metaller och anrikningsverk för guld är det sista steget där mineralernas ursprung kan spåras ordentligt, vill ledamöterna gå längre än EU-kommissionens förslag om självcertifiering. I stället bör smältverk och anrikningsverk genomgå en obligatorisk oberoende tredjepartsgranskning för att kontrollera om verket varit tillräckligt aktsamt.

I en separat omröstning (400 röster mot 285, med 7 nedlagda röster) ändrade parlamentet kommissionens och sitt eget handelsutskotts förslag; ledamöterna kräver även obligatoriskt deltagande för alla EU-importörer som köper varor från konfliktområden, inklusive dem längre ner i leveranskedjan. Det innebär att totalt 880 000 företag kan påverkas. Enligt parlamentets förslag ska dessa tillhandahålla information om vilka åtgärder de vidtagit för att identifiera och åtgärda riskerna i sina leveranskedjor för de berörda mineralerna och metallerna.

Ledamöterna uppmanar också EU-kommissionen att bevilja till mikroföretag och små och medelstora företag som vill delta i certifieringen ekonomiskt stöd via EU:s Cosmeprogram.

Detta kan innebära slutet på europeisk finansiering av den största konflikten sen andra världskriget! Jippie! Det tog bara 18 år och sex miljoner människoliv. Bra jobbat, EU.

2 svar till “Seger: EU-parlamentet kräver obligatorisk certifiering mot konfliktmineraler!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: